0 poze   11525 vizite

Iingrijirea in prinele zile ale animalului

Imediat dupa fatare, indiferent de specia de animal, este recomandat ca nou-nascutilor sa li se asigure un adapost calduros, cu un asternut corespunzator.
Pentru evitarea asfixierii dupa fatare, cu o carpa curata se vor curata de mucozitati narile si botul, iar in situatia in care manzul, de pilda, nu respira, se recomanda sa fie gadilat pe nari sau sa i se frece nasul.
In situatia ca, in continuare, nu respira, desi s-a folosit procedeul amintit, se recurge la respiratia artificiala (respiratia artificiala se face apasand ritmic si atent pe coaste si in acelasi timp tragand usor de limba).
Daca ombilicul nu s-a rupt o data cu expulzarea fatului, se taie cu o foarfera dezinfectata in alcool de 90°, la 10-15 cm de abdomen la vitei, 5-6 cm la purcei, 8-10 cm la manji si 4-5 cm la miei.
Invelitorile fetale, ca si celelalte resturi rezultate dupa fatare se ingroapa.

- TAURINE.


Dupa 40-60 minute de la fatare, vitelul trebuie lasat sa suga la mama sa.
Laptele supt in primele 7 zile de la fatare poarta numele de colostru - aliment indispensabil nou-nascutului, cu proprietati usor laxative si dezinfectante, cu un continut ridicat de vitamine, saruri minerale si substante proteice.
Alaptarea viteilor in aceasta prima perioada se va face de 4-5 ori pe zi, iar pentru a preveni imbolnavirea lor se va spala ugerul vacii inainte de supt cu apa calda, dupa care va fi sters cu un prosop curat.
Dupa supt, vitelul va fi sters pe bot de toate resturile de lapte, pentru a se preintampina alterarea colostrului.
Dupa 3 saptamani de la fatare, se introduc in hrana viteilor faina de ovaz si fanul de calitate superioara.
Se vor lua masuri ca jgheabul folosit pentru alimentare sa fie curatat in permanenta, spre a se evita acrirea fanurilor respective.
Incepand cu varsta de 2-5 zile, pe timp frumos, viteii vor fi scosi la plimbare, in prima saptamana 5-10 minute.
Intarcarea viteilor se recomanda sa se faca la varsta de 6 luni, iar taurasii destinati pentru prasila peste aceasta varsta.
Intarcarea viteilor trebuie sa se faca cu multa atentie, deoarece incetarea alaptarii se suporta foarte greu.
Pentru eliminarea pe cat posibil a acestei stari stresante se recomanda reducerea treptata a consumului de lapte, prin introducerea in ratie, la discretie, a concentratelor sub forma de fainuri si a furajelor vegetale palite (lucerna).
Se recomanda ca intarcarea sa fie terminata in 5-6 zile.

- PORCINE.
In primele zile de viata, hrana de baza a purceilor consta in exclusivitate din laptele matern.
In primele 6 zile, purceii sug aproximativ de 28 de ori;
noaptea ei sug mai rar.
Dupa 7-10 zile de la fatare, se poate ca purceilor sa li se administreze nutreturi concentrate sub forma de uruieli uscate, precum si frunzulite de fan de lucerna sau trifoi.
Intarcarea purceilor se face la varsta de 2 luni.
Se recomanda ca intarcarea sa se faca in acelasi timp pentru toti purceii prin reducerea suptului in timp de 3-5 zile.
Concomitent cu reducerea suptului se va mari cantitatea de concentrate care se va administra in 4-5 tainuri.
Atunci cand purceii astfel intarcati implinesc varsta de 4 luni se va face separarea pe sexe si retinerea scrofitelor de reproductie, iar vierusii se castreaza.

- CABALINE.
Se recomanda ca, la cateva ore de la fatare, manzul sa fie ajutat de crescator sa suga.
In primele 20 de zile, hrana de baza pentru manz o constituie laptele matern.
In timp de 24 de ore, in primele 14 zile de la fatare, manzul suge de 70-90 ori.
Incepand cu varsta de 20 zile, se recomanda sa se introduca in hrana manjilor ovaz sub forma de faina, cernut, incepandu-se cu 100-200 g.
Atunci cand s-au obisnuit cu acest sortiment de hrana, se recomanda trecerea la mazare macinata, apoi la ovaz zdrobit, iar dupa 2 luni la ovaz boabe.
Intarcarea manjilor se face la varsta de 6 luni.
Pentru intarcare se recomanda 2 procedee: se muta manzul de langa mama in alt adapost sau ramane manzul si se muta mama.
Aceasta operatiune se face mult mai greu fata de celelalte specii, inregistrandu-se indeosebi scaderi in greutate si oprirea cresterii.
La intarcare, cantitatea de concentrate poate ajuge la 2-3 kg /cap si zi.
Pe langa concentrate, furajarea se recomanda sa se faca cu fan si lucerna.
Dupa 2 luni se vor introduce in hrana acestora si morcovi, care, la inceput, este bine sa fie trecuti prin razatoare.
In felul acesta se va evita inecarea animalelor.
Concomitent cu operatiunile de intarcare, manjii vor fi invatati cu capestre si vor fi legati la iesle.

- OVINE.
Primul supt va avea loc in primele 6 ore de la fatare.
Mieii care nu sug vor fi ajutati (aplecati) sa prinda sfarcul mamelei, mulgand in acelasi timp laptele direct in gura nou-nascutului.
Crescatorul va avea in vedere ca mielul sa suga din 2 in 2 ore, iar dupa o luna de 3-4 ori pe zi.
Dupa varsta de 7-8 zile, la miei se administreaza, in locuri izolate de mame, un supliment de hrana compus din fan de lucerna si concentrate sub forma de fainuri.
Cei ce apartin raselor de carne vor fi intarcati la varsta de 120-135 zile, la greutate de 26-30 kg, iar mieii opriti pentru reproductie, tinand seama de urmatoarele precizari: la rasele Turcana si Tigaie la 60 zile, la rasele Merinos si Karakul la 90 zile.
Aceasta operatiune se recomanda sa fie facuta treptat, timp de 4-5 zile, prin reducerea progresiva a suptului.

- CAPRINE.
In primele 14 zile de la fatare, iezii se hranesc in exclusivitate cu lapte matern.
Se recomanda, dupa ce iezii au supt, sa se goleasca bine ugerul de ultimele resturi de lapte, prin mulgere.
Incepand cu a treia saptamana de viata, iezilor li se asigura in furaje 30-40 g concentrate pe zi, ajungandu-se la 150-200 g pe zi la intarcare.
Intarcarea iezilor pentru prasila se face la 3 luni.

Dr. Ioan Stancu
Medic veterinar



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.